Zomerondernemen: 4 handige tips voor een prachtige werkzomer

Auteur: Mark Bergsma // Eigen foto

De zomer staat voor de deur en dat betekent voor veel ondernemers dat een rustige periode is aangebroken. Werk je in loondienst, dan herken je dit: de meeste collega’s nemen heerlijk een paar weken vrij, de out-of-office meldingen vliegen je om je oren en er staat bijna niemand meer bij het koffiezetapparaat om mee te kletsen. Iedereen is heerlijk aan het ontspannen en aan het opladen.

Als je ondernemer bent, voelt het vaak een beetje anders. Je bent verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Maar ook jij moet even wat tijd vrij nemen, zodat je kunt bijkomen en je weer focus aan kunt brengen in je routine en je projecten.

Veel ondernemers maken met hun bedrijf verschillende seizoenen door; het is zaaien en oogsten. In de zomer kun je je gaan voorbereiden op wat er in het 3e en 4e kwartaal van het jaar op de planning staat. Zo staat september bekend om een frisse nieuwe start.

Daarom alvast wat tips over hoe jij je kunt voorbereiden op het nieuwe seizoen.

Ga aan de slag met taken die zijn blijven liggen

Misschien is dit wel een heel herkenbaar punt waar elke online ondernemer ‘last’ van heeft. Taken waar je doorgaans geen zin in hebt en waarschijnlijk al enige tijd hebt laten liggen, kunnen nu worden opgepakt. Kan een deel van je administratie weg? Of ligt er nog een stapel papieren ergens te wachten om opgeborgen te worden? Het kan ook zijn dat je al maanden je inbox goed wil organiseren, zodat je makkelijk en snel mails terug kan vinden.

Doe het! Stel het niet uit, want een afgeronde taak voelt goed (en dat weten we van Remco te Winkel).

Neem je business strategie door

Meestal stellen we een strategie voor een jaar of langer vast. Maar het is verstandig om hier regelmatig naar te kijken. En dan bedoelen we niet elke week of maand. Maar wel elk kwartaal. En doe dat eens op een kantoor buitenshuis of flexibele werkplek. Hoe is de verhouding omzet en winst tegenover je strategie. Loopt alles naar verwachting of moet je ergens iets te finetunen? Ga hier even goed voor zitten, zodat je in het nieuwe seizoen kan gaan knallen.

Volg een cursus

Misschien doet het je goed om een cursus te volgen? Dan is dit het ideale moment om te starten. Je hebt nu alle tijd om een online cursus in eigen tempo te volgen en in de vergaderruimte van het ondernemershuis is daar ruimte voor. Hiermee leer je nieuwe vaardigheden en doe je inzichten op, die je na de zomer weer aan jouw klanten kunt bieden.

Gebruik een flexibele werkplek of kantoor

Wat je ook in de zomer gaat doen: het werkt vaak goed om te werken vanuit een andere omgeving. Het wakkert je creativiteit aan. Werken vanuit een flexplek of een gedeeld kantoor zal je andere routines geven en gesprekken opleveren met andere ondernemers.

Wat dacht je ervan om hier eens je zomer door te brengen?

Flexplek of kantoorruimte uitproberen?

Flexplek of kantoorruimte uitproberen? Laat een berichtje achter :)