Workshop ‘Agile zijn’ in Ondernemershuis Kampen

Auteur: Alex de Jong // Foto: Freddy Schinkel

Organisaties moeten ‘lean and mean’ zijn, mensen en processen ‘agile’ en productieprocessen hebben baat bij ‘Kanban’ en ‘Sprints’. En, oh ja, was er niet ook nog zoiets als ‘cost of delay’? Maar wat is dat allemaal en wat heb je eraan? Remco te Winkel, eigenaar van de Raedtwinkel, vertelt het je graag. In een workshop ‘Agile zijn’, die hij op woensdag 11 mei in het Ondernemershuis Kampen organiseert. Ook fijn: aan deelname zijn geen kosten verbonden, en na afloop ga je ook nog even lekker borrelen met andere ondernemers.

Op humoristische, maar vooral heldere wijze maakt Remco je wegwijs in de wereld van deze van oorsprong veelal Japanse methodieken. Zodat ook jij een en ander ten voordele van jezelf én je bedrijf in de praktijk kunt toepassen.

Remco te Winkel: meesterschap

Remco, die in het dagelijkse leven als adviseur diverse bedrijven helpt met dit soort vraagstukken: ‘Wat betekent het nu om echt agile te zijn? In ons denken en in ons gedrag?’ Volgens hem doe je dat niet ‘door een trucje te herhalen’, maar door heel bewust met het begrip agile bezig te zijn. ‘Hiervoor is het nodig om de oorsprong en de context van agile-begrippen te kennen.’ Hij laat de workshopdeelnemers in een informatief ander-halfuurtje hiermee kennismaken. Hij doet dat aan de hand van voorbeelden, oefeningen en praktische visuele proeven.

‘Zo bespreken we de vaak verrassende oorsprong van begrippen als Kanban en Sprints. Maar we duiken ook dieper in het begrip waarde en koppelen dit aan de kosten van uitstel. We leren de succesfactoren voor zelfsturende teams kennen. We ontdekken de randvoorwaarden en beperkingen van autonomie.’ Remco gaat verder en dieper. ‘Aan de hand van de Theory of Constraints maken we kennis met het begrip flow. We ontdekken hoe we tot flow kunnen komen en met welke technieken we verstoring kunnen tegengaan.

Uiteindelijk staan we stil bij de kern: agile is een reactie op de omgeving. ‘In de beperking toont zich de meester’, luidt een uitspraak van Goethe. Immers: meesterschap toont zich pas als we dit meesterschap ook onder niet ideale omstandigheden kunnen toepassen. ‘Als we agile zijn, kunnen we alles aan.’

Ondernemers werken samen

De workshop is interactief, met veel ondersteunend beeldmateriaal, demonstraties en oefeningen. Het vereist geen voorkennis en is geschikt voor iedereen met interesse in agile. Omdat de nadruk ligt op de achtergrond en oorsprong van agile-begrippen is deze workshop ook interessant voor diegenen die al agile werken. Mark Bergsma, initiator van het Ondernemershuis Kampen is blij dat er weer bijeenkomsten in het pand gehouden kunnen worden.

‘De workshop past geheel in de geest van het Ondernemershuis, waarmee we graag ondernemerschap en samenwerking stimuleren.’ Met dat idee – ‘zeg maar ons maatschappelijke doel’- zette hij eerder het Ondernemershuis Kampen op; een plek waar ondernemers flexibel een kantoorplek kunnen huren en gezamenlijk kunnen optrekken. ‘Ons initiatief bestaat nu bijna drie jaar en er wordt onderling al heel erg leuk samengewerkt aan diverse klussen.’

Workshop Agile zijn op woensdag 11 mei; plaats van handeling: Ondernemershuis Kampen, Cellebroedersweg 7a, tijdstip: 13.00 uur. De workshop duurt anderhalf uur en wordt afgesloten met een netwerkborrel. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel wordt opgave vooraf gewaardeerd: info@ondernemershuiskampen.nl.

Flexplek of kantoorruimte uitproberen?

Flexplek of kantoorruimte uitproberen? Laat een berichtje achter :)