Thuiswerken, flexplekken of kantoorruimte: waarom je de deur uit wilt!

Auteur: Mark Bergsma // Foto: Freddy Schinkel

In de afgelopen zomer heb ik – de zelfbenoemde superconciërge van Ondernemershuis Kampen – telefoontjes gevoerd met werknemers en ondernemers die thuis zijn gaan werken. De rode draad is dat zij het thuiswerken wel bevalt, maar dat ze het contact met collega’s en andere ondernemers missen. En daarom dus op internet begonnen te zoeken naar flexplekken en gedeelde kantoorruimte. Ik heb doorgevraagd waarom de werknemers en ondernemers graag weer onder de mensen willen zijn. Hier mijn bevindingen!

Collega’s en ondernemers zien

Deze lijst kan natuurlijk niet anders beginnen dan met: collega(-ondernemers). Want wie of wat heb je nu meer gemist aan werken op kantoor dan je bloedeigen collega’s? Die collega waar je altijd de slappe lach om krijgt, die ondernemer die je altijd zo goed vooruit helpt wanneer je er even niet uitkomt, of net even te vaak koffie rondbrengt. En vooral: de collega-ondernemer die de laatste roddels uit Kampen en omgeving kent. Samengevat gaat het natuurlijk om je verbonden te voelen met de mensen om je heen en dat is meestal het eerste dat genoemd wordt als je ondernemers uit Kampen en omgeving spreekt.

Onderneem op kantoor of flexplekken, thuis rust en klaar

Om 5 of 6 uur je laptop uitzetten, je spullen pakken en op de fiets of in de auto stappen? Ik doe dat bijna elke dag en blijk niet de enige te zijn. Heerlijk! Eindelijk is het einde van je werkdag ook écht weer het einde van je werkdag. Vanaf het moment dat je het ondernemershuis uitloopt is het ‘doei werktijd’ en ‘hallo eigen tijd’. Datzelfde geldt ’s ochtends natuurlijk: op het moment dat je een flexplek uitzoekt in het ondernemershuis start je werkdag en kun je je focus volledig ‘aanzetten’. Werk is weer werk, en privé is weer privé.

In het ondernemershuis kan je natuurlijk ook wel ‘s avonds met klanten afspreken, maar ritme houden is een van de genoemde argumenten om flexplekken te gebruiken.

Bijkletsen met collega-ondernemers met een bakkie thee

‘Toe aan een kopje thee, Annaloes?’ Samen loop je even naar het bankje buiten op de stoep aan de Cellebroedersweg om een kop koffie of thee te pakken, meteen een mooi moment om even bij te kletsen. Over werk, over de laatste (werk)roddels, over jezelf, over je collega-ondernemers, over koetjes en kalfjes of het laatste nieuws. Dat bijkletsen, dat blijkt zó gewaardeerd te worden (vooral ik als praatjesmaker)! Ook die fijne informele gesprekjes bij de koffieautomaat die zomaar kunnen uitmonden in nieuwe inzichten op klantrelaties. Dat is toch anders en een stuk minder spontaan als je allemaal thuis zit te werken en moet videobellen..

Geen videobellen meer

Eindelijk niet meer dat ongemakkelijke videobellen! ‘Peter, ik zie jou niet, jij mij wel?’ of ‘Hans, als je praat moet je wel je geluid aanzetten, anders horen we je niet…’ Nee, gewoon weer face-to-face met elkaar in gesprek. Dat digitaal samenwerken gaat best goed, toegegeven en dat wordt hier ook in de vergaderruimte gedaan, maar in real life samenwerken is toch nét even wat fijner. Plus: er is weer ruimte voor interpretatie van onze non-verbale communicatie, dat toch een heel groot deel bepaalt van hoe we met elkaar omgaan en elkaar begrijpen.

Op kantoor werkt rustig

Klinkt een beetje gek: eindelijk rust, juist als je op kantoor bent. Zo heb je dat pre-corona waarschijnlijk nooit bekeken. Maar nu je thuis aan het werk bent, met misschien wel een partner, kinderen om je heen, waardeer je ineens de rust die je op kantoor wel hebt. De ruimte om ook écht te focussen. Oké, soms leidt die gezamenlijke radio misschien een beetje af, maar zelfs dat neem je ineens voor lief. Eigen noise-cancelling oortjes in en ‘no problem’ meer voor jou.

Leuke nieuwtjes bij thuiskomst

Opvallend en ook genoemd tijdens de telefoongesprekken: nu heb je thuis weer eens wat anders te bespreken dan: ‘let jij op het pakketje dat nog kom?’ of ‘wie doet vandaag de boodschappen?’ Je maakt weer wat anders mee, spreekt meer andere mensen, ziet meer en hebt een dag los van thuis. Dat betekent dat er weer ruimte is voor andere praat ’s avonds bij het avondeten. Je maakt niet meer heel de dag, dag in dag uit, hetzelfde mee.

Werknemer of ondernemer? We leren je graag kennen!

Kortom: volgens mij zijn ondernemers en werknemers net mensen. We vinden het veelal fijn om onder de mensen te zijn en de achtergrond daarvan is heel persoonlijk. Ook houden we van gemak, want lid zijn van het ondernemershuis betekent dat je hier juist alleen aan werken hoeft te denken. Alle faciliteiten zijn al geregeld en zeer overzichtelijk.

Ik kan het me voorstellen dat je vragen hebt over of het ondernemershuis past bij jou werknemers- of ondernemerschap. Kom gewoon eens langs. Dan beantwoorden we jouw laatste vragen en kan je gelijk ervaren hoe het hier is. Dat kan altijd en geheel vrijblijvend.

Update (juni 2019) 👇

Flexplekken en bedrijfsruimte in Kampen: het is gelukt!

Sinds juni 2019 zijn we gestart met vijf ondernemers uit Kampen op de begane grond. Al snel sloten meer ondernemers zich aan voor flexplekken en werkplekken, waardoor ook de kantoorruimte van de eerste verdieping nodig bleek. We zijn er trots op dat het ondernemershuis van meerwaarde is voor zelfstandig ondernemers.

Probeer het ondernemershuis eens uit en kom geheel vrijblijvend langs. We laten je graag alles zien!

Flexplek of kantoorruimte uitproberen?

Flexplek of kantoorruimte uitproberen? Laat een berichtje achter :)