Kantoorruimte voor ZZP’ers in Ondernemershuis Kampen: weg van de keukentafel!

Auteur: De Stentor (Wim Schluter) // Foto: Freddy Schinkel

Kantoorruimte voor ZZP: na bijna een jaar lobbyen en organiseren startte gisteren het Ondernemershuis Kampen. De eerste verzamelplek voor zzp’ers, aan de rand van de Kamper binnenstad. ,,Thuis is er altijd nog van alles te doen”, weet marketeerster en bladmanager Mariska van Woerden van o.a. het blad Bijzonder Kampen. ,,De was opvouwen, dat soort dingen. Allemaal afleiding. Daarom zit ik hier nu.”

En dat ‘hier’ is het Ondernemershuis Kampen, dat maandagmiddag officieel werd geopend aan de Cellebroedersweg 7A. Oorspronkelijk het domein van grafisch ontwerper Peter Slager, maar die had ruimte over. ,,Ik ben afgeschaald qua werknemers, dat wilde ik niet meer”, vertelt Slager. ,,Ik heb ontdekt dat ik geen manager ben.”

Gezamenlijke werkplek

Slager kwam in contact met Mark Bergsma van websitebouwer Wecomm, die al langer rondliep met het idee om een gezamenlijke werkplek voor ZZP’ers te beginnen. ,,Ik zat in een kantoor aan de Hofstraat, maar daar zit je dan toch alleen”, weet Bergsma. ,,Zodoende ben ik vorig jaar zomer begonnen met een inventarisatie naar de behoeften van kleine zelfstandigen voor dit soort werkplekken. Daar is dit uitgekomen”, blikt hij om zich heen in het kantoor aan de Cellebroedersweg.

Weg van de keukentafel

Het is sinds deze week voor één dag per week het onderkomen ook van de ‘Raedtwinkel’ van Remco te Winkel die ook al weg wilde van de keukentafel. ,,Mijn vrouw had zoiets van; ga maar!”, lacht Te Winkel om de vraag waarom hij hier kantoor gaat houden. ,,Maar serieus; ik wilde ook graag buiten de deur werken. Ik ondersteun bedrijven, geef organisatieadvies. Vaak doe ik dat in de Randstad, maar ik wil ook meer werken aan m’n lokale contacten. Daar is dit prima voor.”

‘Thuis klanten ontvangen is niet ideaal’

Ook Reinier van Belle heeft een plek gevonden in het Ondernemershuis met zijn OAMKB Administratiekantoor. Ook hij wilde ‘weg van de keukentafel’ en zal nu naar verwachting en dag of drie per week kantoor houden aan de Cellebroedersweg. ,,Thuis je klanten ontvangen is niet ideaal, zeker niet omdat het om financiële en dus persoonlijke dingen gaat”, weet de administrator. ,,Hier is dat beter”, zo wijst hij naar een aparte ruimte. ,,Ik kan met mijn klanten ook daar gaan zitten, in die vergaderruimte. De deur die ervoor moet, komt er nog in trouwens.”

Het zal wel even wennen zijn, erkent Reinier van Belle – opeens weer collega’s hebben die je ’s morgens moet begroeten. ,,We gaan zien hoe het werkt.” De zes ‘bewoners’ van het Ondernemershuis die elkaar op zijn gaan zoeken hopen op de voor een ondernemer magische begrippen als synergie en samenwerking. Enige opoffering kan initiatiefnemer Mark Bergsma niet worden ontzegd. ,,Aan het einde van de dag maak ik hier zelf schoon.”

De zes ZZP- ‘bewoners’

Het Ondernemershuis Kampen(.nl) kent momenteel zes ‘bewoners’; websiteontwerper Mark Bergsma, grafisch ontwerper Peter Slager, tekstschrijver Alex de Jong, administrator Reinier van Belle, organisatiedeskundige Remco te Winkel en accountmanager Mariska van Woerden. ,,Allemaal toch wel mensen met een bepaalde creatieve en communicatieve insteek’’, weet Mark Bergsma die het voortouw nam voor de gezamenlijke werkplekken. Helemaal ‘vol’ is het huis nog niet; niet alle ondernemers bezetten een fulltime werkplek, sommige kiezen voor een flexplek van één dag per week. Ook is er op de eerste verdieping nog een mogelijkheid het Ondernemershuis desgewenst uit te breiden. De tarieven zijn vrij eenvoudig; voor 125 euro per maand hebben ondernemers recht op een ééndaagse werkplek per week, voor 250 euro per maand is er een vaste werkplek in het kantoor. Zonder onverwachte, bijkomende kosten garandeert ‘huisbaas’ Mark Bergsma. Dus inclusief het gebruik van internet, aparte vergaderkamer, koffie- en theefaciliteiten en dus de dagelijkse schoonmaak aan het einde van de werkdag.

Update (juni 2019) 👇

Flexplekken en bedrijfsruimte in Kampen: het is gelukt!

Sinds juni 2019 zijn we gestart met vijf ondernemers uit Kampen op de begane grond. Al snel sloten meer ondernemers zich aan voor flexplekken en werkplekken, waardoor ook de kantoorruimte van de eerste verdieping nodig bleek. We zijn er trots op dat het ondernemershuis van meerwaarde is voor zelfstandig ondernemers.

Probeer het ondernemershuis eens uit en kom geheel vrijblijvend langs. We laten je graag alles zien!

Flexplek of kantoorruimte uitproberen?

Flexplek of kantoorruimte uitproberen? Laat een berichtje achter :)