Mark weet het zeker: voor zomer heeft Kampen werkplek voor zzp’ers

Auteur: De Stentor (Wim Schluter) // Foto: Freddy Schinkel

Mark Bergsma gelooft er heilig in. Voor de zomer is er in Kampen een pand met werkplekken voor zzp’ers. Eentje waar het arbeidsethos hoog ligt en gezelligheid heerst. De interesse van zelfstandigen is er. Nu de locatie nog.

Websitebouwer Bergsma herinnert het zich nog goed. Het was afgelopen zomer. ,,Zat ik alleen op mijn werkplekje… Ik deed de oproep: ‘Wil je bij me komen zitten?’ Het leverde tien bezichtigingen op en wist ik dat er in Kampen behoefte is aan gezamenlijke werkplekken voor zzp’ers.”

Coach

Veel zzp’ers werken vanuit huis. In ieder geval zelfstandigen waar Bergsma contact mee heeft. Zij ontwerpen als commerciële creatievelingen, doen de administratie of werken als coach. ,,Uiteindelijk hebben ze allemaal een bureau nodig.”

Wat Bergsma merkt, is dat zij liever buiten de deur werken. ,,Zodat het huishouden niet in de nek hijgt en het is alsof je écht naar het werk gaat”, vertelt hij op zijn eigen werkplek aan de Hofstraat, hartje binnenstad. ,,Maar een geschikte plek, het liefst voor een normale prijs, is in Kampen niet te vinden. Wat merk ik: zelfstandigen gaan naar Zwolle. Dan stroomt het geld de verkeerde kant de IJssel op, vind ik. Het komt niet ten goede van de Kamper economie.”

Het is twee maanden geleden dat Bergsma zijn idee aan de grote klok hing. Een informatieavond later zijn er vijftig geïnteresseerden. De behoefte is er, constateert de websitebouwer. ,,Door onderlinge contacten kunnen zzp’ers elkaar versterken, al is dat misschien niet in geld uit te drukken. Alle zelfstandigen hebben een plan met waar ze goed in zijn, maar komen ook allemaal dezelfde problemen tegen. Bijvoorbeeld met vragen over belastingen, het vervangen van een foto op de website of omgaan met een lastige klant.”

Bergsma is vol vertrouwen dat er voor de zomer een gebouw is met meerdere werkplekken voor zzp’ers. ,,Ik heb gesprekken met meerdere vastgoedeigenaren en wil nu doorpakken”, zegt hij. ,,Uiteindelijk gaat het om abonnementen verkopen voor de exploitatie. Wie huurt een bureau voor vijf dagen? Wie voor twee dagen?”

Sfeer

Een belangrijke knoop die moet worden doorgehakt is de locatie van de werkplekken. De meningen zijn verdeeld, weet Bergsma. De een wil op het industrieterrein vanwege de bereikbaarheid en parkeren. De ander wil een plek in de binnenstad voor de sfeer en de mogelijkheid om met een klant in de horeca af te spreken. ,,Uiteindelijk gaat het om een ruimte met meerdere bureaus, een aantal ruimten om af te zonderen, een keukentje en sanitair.”

Minsten zo belangrijk vind Bergsma het dat de groep zelfstandigen bij elkaar past. ,,Dat er dezelfde collegiale sfeer ontstaat als bij een werkgever. Een ander feliciteren die een belangrijke opdracht heeft binnengehaald of even informeren waarom iemand al twee dagen zo stilletjes is. Dat er leuke dingen worden gehouden, zoals een keer per maand een broodjesdag, een barbecue in de zomer en een leuke avond richting Kerst.”

Bezet

Aan het einde van het gesprek doet Bergsma een poging. Of de verslaggever geen interesse heeft in een eigen bureau. In de aanstaande ‘broedplaats’ weliswaar. Want na de oproep van afgelopen zomer is het bureau schuin tegenover hem bezet door Maike Kuipers. Een zzp’er die bedrijven helpt met sociale media en administratie.

Update (juni 2019) 👇

Flexplekken en bedrijfsruimte in Kampen: het is gelukt!

Sinds juni 2019 zijn we gestart met vijf ondernemers uit Kampen op de begane grond. Al snel sloten meer ondernemers zich aan voor flexplekken en werkplekken, waardoor ook de kantoorruimte van de eerste verdieping nodig bleek. We zijn er trots op dat het ondernemershuis van meerwaarde is voor zelfstandig ondernemers.

Probeer het ondernemershuis eens uit en kom geheel vrijblijvend langs. We laten je graag alles zien!

Flexplek of kantoorruimte uitproberen?

Flexplek of kantoorruimte uitproberen? Laat een berichtje achter :)