Serieuze plannen voor zzp-werkplekken

Auteur: Alex de Jong // Eigen foto

Er is onder de kleine zelfstandigen in Kampen grote belangstelling voor een bedrijfsverzamelgebouw in onze stad. Dat concludeert Mark Bergsma van Wecomm, die serieuze plannen heeft om een dergelijke faciliteit te gaan opzetten. Onlangs hield hij in Moods & Roots een voorlichtingsavond.

‘Kampen telt veel zelfstandige ondernemers Voor veel van hen is vanuit huis werken een bewuste keuze, maar menigeen zou ook best wel ergens anders een werkplek willen huren’, zo weet Bergsma. ‘Ze hechten aan de vrijheid en onafhankelijkheid van het ondernemerschap, maar proeven ook het nadeel van alleen thuis zitten.’ Bergsma heeft zodoende het initiatief op zich genomen om een bedrijfsverzamelgebouw voor zzp’ers te realiseren.

Economische kansen

Dit idee komt niet zomaar uit de lucht vallen. Mark Bergsma heeft zelf eerder werkplekken gehuurd in plaatsen buiten onze eigen stad. Het verbaast hem dan ook enorm dat er in Kampen – en dan met name in de binnenstad – geen plekken zijn waar ondernemers samen kunnen werken. ‘Als je ondernemers samenbrengt, zullen samenwerkingsverbanden en producten ontstaan die je niet meteen voorspelt, maar die zeker van meerwaarde zijn.’ Het gebrek aan dit soort ‘broedplaatsen’ is slecht voor de Kamper economie, vindt hij. ‘Daar waar mensen samenwerken, ontstaan nieuwe kansen en mogelijkheden voor groei.’

Belangstelling

Bergsma beschikt over een lijst van – op dit moment – bijna vijftig kleine zelfstandigen die hun interesse voor een gezamenlijke werklocatie kenbaar hebben gemaakt. Daarnaast heeft hij al enkele inventariserende gesprekken met vastgoedeigenaren en makelaars gehad. ‘In eerste instantie klopten zij bij mij aan’, zo vertelt hij. Wel heeft hij inmiddels ook op eigen initiatief en op aanwijzingen van anderen, enkele panden bekeken. ‘Er is in Kampen zeker geschikte ruimte voor kleine zelfstandigen te vinden. Zo telde ik alleen al in de binnenstad op zijn minst twintig leegstaande panden.’ Hij hoopt dan ook binnenkort niet alleen enkele geschikte locaties te kunnen presenteren, maar ook om de financiële onderbouwing te kunnen ontvouwen.

Kostenbegroting

De circa 25 tot 30 aanwezige ondernemers gaven op de informatieavond aan graag meer te willen weten over de plannen van Bergsma. Sommige bezoekers leek het nog niet snel genoeg te gaan. ‘Ik snap best dat mensen nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden én naar de kosten – tenslotte valt of staat het allemaal bij dat laatste – maar om daarover in dit vroege stadium al uitspraken te doen, zou niet verstandig zijn.’ Tenslotte heeft hij nog geen concrete locaties op het oog, zijn er nog geen concrete aanbiedingen van makelaars, én is er dus ook nog geen kostenbegroting te maken. Bergsma komt graag goed beslagen ten ijs en zal daarom nu eerst de expliciete behoefte inventariseren. ‘Tijdens de avond bleek een deel van de belangstellenden echt alleen maar geïnteresseerd te zijn naar een gezamenlijke werkplek in de binnenstad, waar anderen, vanwege de betere bereikbaarheid en het vermoeden van lagere maandlasten, hun voorkeur voor een plek op het industrieterrein uitspraken.’

Meerdere locaties?

Waar het bedrijfsverzamelgebouw dat Bergsma voor ogen heeft, gestalte zal krijgen, is dus nog even de vraag. Maar duidelijk is wel dat Bergsma hoopt op twee soorten huurders: de vaste huurder die definitief het eigen huis uit wil en elders kantoor wil houden; en de kleine zelfstandige die werken thuis en buitenshuis graag wil combineren. ‘De hoop is om met een aantal vaste huurders een pand te kunnen betrekken, met daaromheen een schil van flexwerkers die bijvoorbeeld voor één, twee of drie dagen per week een werkplek buitenshuis nodig hebben’, zo stelt hij. ‘Ik ben ervan overtuigd dat deze ondernemers elkaar onderling heel erg gaan versterken. Of dat in de binnenstad of op het industrieterrein gaat worden? Misschien wel beide. Want waarom zouden we niet meteen twee van dit soort bedrijfsverzamelgebouwen opstarten?’

Update (juni 2019) 👇

Flexplekken en bedrijfsruimte in Kampen: het is gelukt!

Sinds juni 2019 zijn we gestart met vijf ondernemers uit Kampen op de begane grond. Al snel sloten meer ondernemers zich aan voor flexplekken en werkplekken, waardoor ook de kantoorruimte van de eerste verdieping nodig bleek. We zijn er trots op dat het ondernemershuis van meerwaarde is voor zelfstandig ondernemers.

Probeer het ondernemershuis eens uit en kom geheel vrijblijvend langs. We laten je graag alles zien!

Flexplek of kantoorruimte uitproberen?

Flexplek of kantoorruimte uitproberen? Laat een berichtje achter :)