Gezamenlijke werkplek voor zzp’ers in Kampen

Auteur: Alex de Jong // Eigen foto

Achter veel voordeuren in Kampen gaan zelfstandige ondernemers schuil. Mensen die soms al tientallen jaren voor zichzelf werken, maar ook starters. Zij ervaren stuk voor stuk de vrijheid en onafhankelijkheid van het ondernemerschap, maar proeven ook het nadeel van alleen thuis zitten. Mark Bergsma van Wecomm onderzoekt daarom of deze ondernemers behoefte hebben aan een bedrijfsverzamelgebouw.

Het gaat daarbij om een plek in de binnenstad, waar deze ondernemers naar zijn zeggen ‘de eigen werkplek kunnen combineren met collegiale saamhorigheid en samenwerking’. ‘Wie vanuit huis werkt, neemt het nadeel van ‘alleen thuis zitten’ vaak maar op de koop toe. Het is part of the deal, maar op een later moment kan de behoefte groeien om met collega-ondernemers te gaan samenwerken’, weet Mark. ‘Ook kun je, na jarenlang vanuit huis te hebben gewerkt, de gelegenheid missen om eventjes met iemand te overleggen of om gewoon een nieuwtje te delen, zoals je dat in een bedrijf met collega’s kunt doen.’ Naast deze ‘sociale aspecten’, spelen volgens Mark ook de economische belangen een grote rol.

Bedrijfsverzamelgebouw in Kampen

‘De oplossing is het samenbrengen van gelijkgestemde ondernemers op een locatie waar zij ieder voor zich onder hetzelfde dak, dan wel in een gezamenlijke ruimte, kunnen werken en elkaar kunnen ontmoeten.’ Dit idee komt niet zomaar uit de lucht vallen. Mark Bergsma spreekt uit ervaring. Hij heeft zelf eerder werkplekken gehuurd in plaatsen buiten onze eigen stad. Het verbaast hem dan ook enorm dat er in Kampen – en dan met name in de binnenstad – geen plekken zijn waar ondernemers samen kunnen werken. Mark: ‘Er ontbreekt een bedrijvenverzamelpand, waar ondernemers betaalbare werkplekken kunnen afnemen.’ Volgens zijn zeggen houdt dit de ontwikkeling van de ondernemers, maar ook van Kampen als economisch hart, tegen.

Ondernemers versterken

‘Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar als ondernemers kunnen versterken’, zegt hij. ‘Als je ondernemers samenbrengt, zullen samenwerkingsverbanden en producten ontstaan die je niet meteen voorspelt, maar die zeker wel van meerwaarde zijn.’ Alleen al vanwege deze synergetische voordelen zou Kampen naar zijn idee echt een dergelijke ruimte moeten bieden. Maar dat niet alleen.

Verlies voor Kampen

Zijn eigen – bescheiden – onderzoek toonde namelijk nog een ander groot nadeel van het gebrek aan dit soort onderkomens voor zelfstandigen aan. ‘Ik weet dat er ondernemers zijn die, juist vanwege hun vruchteloze zoektocht in Kampen, nu hun heil in een bedrijfsverzamelgebouw in Zwolle hebben gezocht. Dat is doodzonde voor de lokale economie en leefbaarheid in Kampen. Vorige week nog sprak ik een onderneemster die in Kampen woont en onderweg was naar haar (gehuurde) werkplek in Zwolle. Als je het mij vraagt is dat een groot verlies voor het ondernemersklimaat in Kampen.’

Om dit tij te keren, heeft Mark een internetpagina opgezet om in eerste instantie de behoefte te inventariseren. ‘Ik heb nog geen specifieke locatie op het oog. Het idee is om nu eerst een lijst op te bouwen met ondernemers die geïnteresseerd zijn in het huren van een gezamenlijke werkplek in Kampen.’ Zodra er voldoende aanmeldingen zijn, volgt er een informatie- en overlegavond voor de volgende stap.

Update (juni 2019) 👇

Flexplekken en bedrijfsruimte in Kampen: het is gelukt!

Sinds juni 2019 zijn we gestart met vijf ondernemers uit Kampen op de begane grond. Al snel sloten meer ondernemers zich aan voor flexplekken en werkplekken, waardoor ook de kantoorruimte van de eerste verdieping nodig bleek. We zijn er trots op dat het ondernemershuis van meerwaarde is voor zelfstandig ondernemers.

Probeer het ondernemershuis eens uit en kom geheel vrijblijvend langs. We laten je graag alles zien!

Update (juni 2019) 👇

Flexplekken en bedrijfsruimte in Kampen: het is gelukt!

Sinds juni 2019 zijn we gestart met vijf ondernemers uit Kampen op de begane grond. Al snel sloten meer ondernemers zich aan voor flexplekken en werkplekken, waardoor ook de kantoorruimte van de eerste verdieping nodig bleek. We zijn er trots op dat het ondernemershuis van meerwaarde is voor zelfstandig ondernemers.

Probeer het ondernemershuis eens uit en kom geheel vrijblijvend langs. We laten je graag alles zien!

Flexplek of kantoorruimte uitproberen?

Flexplek of kantoorruimte uitproberen? Laat een berichtje achter :)