Informatieavond: Regel een (levens)testament, voordat het te laat is.

Auteur: Alex de Jong // Foto: Freddy Schinkel

Sterven, we denken er liever niet aan. ‘Maar als er één ding zeker is in het leven…’, begint Manita Kramer. Als onafhankelijke adviseur (met een fiscaal juridische achtergrond) helpt zij mensen graag om in begrijpelijke taal een testament op te stellen. Geheel naar wens. Gewoon bij jou thuis, in de eigen vertrouwde omgeving. Manita: ‘Een nalatenschap is bij wet echt niet zo goed geregeld als menigeen denkt. Een testament voorkomt vervelende verrassingen achteraf.’ Dat is wel zo fijn voor de nabestaanden.

Voor wie geliefden goed verzorgd wil achterlaten: donderdag 7 juli geeft Manita Kramer van Nalatenschapsadvies vanaf 19.30 uur in het Ondernemershuis Kampen aan de Cellebroedersweg 7A een informatieavond over het belang van een testament en een levenstestament. Iedereen is van harte welkom; aanmelden is niet nodig.

Testament (voor ondernemers)

Een testament, dat is toch iets voor oudere mensen? Manita Kramer weet wel beter. Ook jonge mensen kunnen plotseling komen te overlijden. En wat als je niet getrouwd bent, of als er sprake is van een samengesteld gezin? Of van een samenwonend stel of alleenstaande zonder kind(-eren)? Dan biedt het erfrecht zoals dat standaard is meestal niet de gewenste oplossing. En hoe kun je je nalatenschap zo ‘fiscaal aantrekkelijk mogelijk’ regelen, zodat niet de fiscus als lachende derde er met ‘de poen’ vandoor gaat?’ Nu nadenken over wat er gebeurt als je er niet meer bent, is volgens Manita voor niemand een favoriet onderwerp, maar wel zeer verstandig om te doen. ‘Dood gaan we allemaal een keer en niemand weet wanneer.’

In een testament regel je alles voor als jij er niet meer bent. Zodat de mensen van wie je houdt, weten wat je wensen zijn en hoe jij vindt dat je nalatenschap moet worden verdeeld. Kortom: je haalt de onduidelijkheden weg en laat niets afhangen van de wet en van toeval. ‘Wel zo prettig, want nabestaanden hebben bij een overlijden al verdriet en ellende genoeg.’

Levenstestament (ook voor ondernemers!)

Een tip van Manita: als je dan toch nadenkt over een testament, regel dan ook meteen je ‘levenstestament’. Dit document ondervangt problemen voor als je wilsonbekwaam wordt. Raak je bijvoorbeeld in coma of word je dement en heb je geen levenstestament, dan kan je partner bijvoorbeeld niet zomaar het gezamenlijke bezit (denk aan een huis) verkopen of verbouwen. Omdat de meeste mensen vooraf juridisch niets hebben geregeld, kan dit alleen maar met tussenkomst van de rechter (wat de nodige tijd en geld kost). Met een levenstestament geef je een volmacht aan iemand om namens jou financiële en/of medische beslissingen te nemen.

Manita Kramer Nalatenschapsadvies

Een (levens)testament moet altijd worden geregeld door een notaris; dat mag Manita Kramer niet zelf doen. Maar ze kan mensen als adviseur wel bijstaan, hun wensen in hun eigen woorden vaststellen en de vertaalslag maken naar de notaris, zodat daarmee het voorwerk voor de notaris al is gedaan. ‘Voor een notariskantoor scheelt dit veel werk en voor de klant geldt dat diegene weet dat er in het testament ook echt staat wat hij of zij wil. Manita neemt voor iedereen de tijd, komt desgewenst gerust nog eens een extra keertje langs en regelt het papierwerk op maat, zonder dat dit heel veel meer kost dan wanneer je rechtstreeks naar de notaris gaat. Hoe?

Dat vertelt ze je graag allemaal op donderdag 7 juli, vanaf 19.30 uur in het Ondernemershuis Kampen.

Flexplek of kantoorruimte uitproberen?

Flexplek of kantoorruimte uitproberen? Laat een berichtje achter :)